Δούναβης, 4 πρωτεύουσες, 4 οπτικές γωνίες!

Από το Travel Vibe

Πόσα τραγούδια, μυθιστορήματα ή ποιήματα έχουν γραφτεί για αυτόν, πόσες σειρές και ταινίες έχουν γυριστεί με φόντο τα νερά του; Όποια χώρα της κεντρικής Ευρώπης και αν επισκεφτείς θα πέσεις πάνω του. Και αν νομίζεις ότι είμαι υπερβολικός, αρκεί να αναλογιστείς ότι περνάει ή αγγίζει τα σύνορα δέκα χωρών! Αναφέρομαι φυσικά στον Δούναβη.


Έχοντας επισκεφθεί πλέον και τις τέσσερις πρωτεύουσες που διαπέρνα (Βιέννη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι), αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να είναι ο ίδιος ποταμός. Κάθε φορά μοιάζει τελείως διαφορετικός, λες και έχει «υιοθετήσει» όλα τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής, προκαλώντας μου διαφορετικά συναισθήματα και χαρίζοντας μου νέες εικόνες.


Πριν όμως ξεκινήσω με τις διαφορετικές οπτικές γωνίες του Δούναβη, ας αναφέρω κάποια γενικά στοιχεία, μιας και δεν υπάρχει παιχνίδι γνώσεων στον κόσμο που να μην έχει έστω μία ερώτηση για αυτόν. Αν λοιπόν θέλεις να εντυπωσιάσεις του φίλους σου την επόμενη φορά που θα παίξετε Trivial Pursuit, πάρε χαρτί και στυλό και κράτα σημειώσεις.


Ο Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (πίσω από τον Βόλγα) και 29ος στον κόσμο. Το όνομα Ντανούβιους (Dānuvius) είναι λέξη δανεική από τα περσικά, ή κάποια κελτική γλώσσα. Έχει 32 μεγάλους παραποτάμους και 11 νησιά. Θεωρείται διεθνής υδάτινος δρόμος και έχει τις πηγές του στην πόλη Ντοναουεσίνγκεν, που βρίσκεται στο Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας στη συμβολή των ποταμών Μπριγκάχ και Μπρεγκ. Έπειτα ρέει προς τα νοτιοανατολικά για 2.872 χλμ., περνώντας μέσα από τις τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προτού εκβάλλει στον Εύξεινο Πόντο μέσω του Δέλτα του, σε Ρουμανία και Ουκρανία. Και αφού τελειώσαμε με τις γνωριμίες, ας περάσουμε στο ψητό.


Βιέννη


Η Βιέννη είναι η πρώτη πρωτεύουσα που διαπερνά ο Δούναβης και νομίζω ότι είναι και η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για αυτόν. Η αυστριακή πρωτεύουσα εκπέμπει αριστοκρατία και «clash», κάτι που αντικατοπτρίζεται και στον ίδιο το ποταμό. Μια κρουαζιέρα στο κανάλι του Δούναβη που διαπερνά το ιστορικό κέντρο της Βιέννης, θα σας αποκαλύψει όλες τις ομορφιές της πόλης που της προσδίδουν αυτό το σικ στυλ, ενώ οι τοίχοι των καναλιών που καλύπτονται με περίτεχνα γκράφιτι (είναι η μόνη νόμιμη ζώνη γκράφιτι της Βιέννης), προσδίδουν έναν πιο νεανικό χαρακτήρα. Στις όχθες του ποταμού υπάρχουν ακόμη πολλά εστιατόρια και μπαρς, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργούνται τεχνητές παραλίες με ξαπλώστρες.

Μπρατισλάβα


Επόμενη στάση για τον Δούναβη, η Μπρατισλάβα. Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, η σλοβακική πρωτεύουσα ούτε ήταν ούτε θα γίνει ποτέ ο πιο “hot” προορισμός της Ευρώπης. Αυτή η μικρή αλλά ταυτόχρονα άκρως γοητευτική πόλη, έχει όμως χαρακτήρα και δε θα διστάσω να την χαρακτηρίσω ως ακατέργαστο διαμάντι της Κεντρικής Ευρώπης. Εδώ ο ποταμός αλλάζει πρόσωπο, αποχωρίζεται το αριστοκρατικό του προσωπείο και γίνεται πιο οικείος και πιο «ζεστός». Για να θαυμάσετε όλο το μεγαλείο του αρκεί να περπατήσετε πάνω στην Νέα Γέφυρα (Novy Most) ή να πιείτε ένα καφέ στο διάσημο UFO.


Βουδαπέστη


Και φτάνει στη Βουδαπέστη. Η ουγγρική πρωτεύουσα είναι ίσως η ομορφότερη πόλη στην Ευρώπη το βράδυ και κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το οφείλει στον Δούναβη. Εδώ ο ποταμός νομίζω ότι είναι πιο όμορφος από κάθε άλλο σημείο του. Τα υπέροχα φωτισμένα αξιοθέατα της πόλης όπως το πολυφωτογραφημένο Κοινοβούλιο, το εντυπωσιακό κάστρο της Βούδας και η μοναδική κρεμαστή γέφυρα, αντανακλούν στο νερό, δημιουργώντας ένα απίστευτο θέαμα. Για να ζήσετε αυτή την εμπειρία προτείνω να κάνετε μια νυχτερινή κρουαζιέρα ή να περπατήσετε πάνω στην Αλυσιδωτή Γέφυρα, που κρέμεται σαν χρυσαφένιο μενταγιόν.


Βελιγράδι


Τελευταία του στάση το Βελιγράδι. Η σερβική πρωτεύουσα είναι μια πανέμορφη και πολύ ζωντανή πόλη, με ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο γεμάτο πεζόδρομους. Δυστυχώς η σύγχρονη ιστορία του, του έχει αφήσει αρκετά απομεινάρια, αλλά το Βελιγράδι είναι μια «αήττητη» πόλη, που σιγά σιγά έχει αρχίσει να βρίσκει τα «πατήματα» της. Εδώ ο Δούναβης δεν έχει τη λάμψη, που έχει στις παραπάνω πόλεις, αφού δεν έχει αξιοποιηθεί καταλλήλως από τις Σερβικές αρχές. Θα τον χαρακτήριζα πιο «λιτό» και «απόμακρο», όμως η ομορφιά του και εδώ είναι ασυναγώνιστη. Το καλύτερο σημείο για να τον «χαζέψετε» είναι το κάστρο Καλεμέγκνταν, στο σημείο που ο Δούναβης συναντά τον Σάββα.

Ευχαριστούμε το travelvibe για το υπέροχο κείμενο

espa2 banner
Μετάβαση στο περιεχόμενο