Πάλαιρος: το γραφικό μυστικό του Ιονίου

Η παραθαλάσσια κωμόπολη της δυτικής Ελλάδος που φημίζεται για τα καταγάλανα νερά της, την ιστορία της, την φιλοξενία και τα υπέροχα αξιοθέατά της

Η Πάλαιρος, που μέχρι το 1928 ονομάζονταν Ζαβέρδα, ανήκει στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος. Βρίσκεται ανάμεσα από τον Μύτικα και την Βόνιτσα και απέχει μόλις μισή ώρα από την Λευκάδα. 

Η γοητευτική κωμόπολη φημίζεται για τις παραλίες της που γίνονται πόλος έξης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακόμη και ξένους τουρίστες. Το Βαθυαβάλι, το Βαρκό, το Ποταμάκι και η Πογωνιά είναι μερικές από τις πλαζ που εκτιμούνται από χιλιάδες επισκέπτες.

Αξιοθέατα:

Αρχαιολογικοί χώροι-μνημεία

Τα κυριότερα μνημεία που σώζονται σήμερα στη περιοχή είναι:

 • Το Κάστρο της Κεχροπούλας. Σώζεται ένας πυλώνας ο διπλός περίβολος της Αρχαίας Ακαρνανικής Πόλης και επίσης έχουν διασωθεί λείψανα αρχαίων οικοδομημάτων.
 • Ο Αρχαιολογικός χώρος της Στέρνας, που βρίσκεται κοντά στην Παλιά Πλαγιά.
 • Τα Καστέλια της Πλαγιάς, που μάλλον αποτελούσαν τμήμα του οχυρωματικού συγκροτήματος της Στέρνας.
 • Το Κάστρο του Γρίβα στη Περατιά.
 • Το Ενετικό Κάστρο της Πλαγιάς με την ονομασία Άγιος Γεώργιος που χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1998. Στο λόφο που είναι κτισμένο το Κάστρο τοποθετεί ο Dorpfeld την κλασσική Νήρικο.
 • Το Αρχοντικό του Γρίβα στη Περατιά.
 • Το Αρχοντικό του Ράγκου στην Πάλαιρο.
 • Το Παλιοχώρι της Πογωνίας και το παλιό χωριό της Πλαγιάς, όπου σώζονται οικοδομήματα των παλιών αυτών οικισμών. Στην περιοχή υπάρχουν κάποιες σπηλιές οι οποίες είναι ανεξερεύνητες.

Η περιοχή έχει να επιδείξει πολλές εκκλησίες και παρεκκλήσια. Ξεχωρίζουν: 

 • Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην Πάλαιρο και χτίστηκε περίπου τον 16ο αιώνα. Το καθολικό της εκκλησίας είναι μονόχωρη λιθόκτιστη και με ημικυκλική αψίδα και δίρριχτη κεραμιδωτή στέγη.
 • Το Μοναστήρι της Παναγίας της Ρόμβη βρίσκεται στο Βάτο, είναι ρυθμού βασιλικής μονόκλιτη και πλακοσκέπαστη. Θεωρείται ότι χτίστηκε 100 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης.

Παραλίες

Το σήμα κατατεθέν της Παλαίρου. Οι παραλίες γίνονται πόλος έλξης κατά τους θερινούς μήνες από τουρίστες και αποτελούν την σημαντικότερη πηγή εσόδων για τους ντόπιους. Το Βαθυαβάλι είναι μια από τις καλύτερες παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας και ίσως της (δυτικής) Ελλάδος.

Αναλυτικά οι παραλίες:

 • Βαθυαβάλι
 • Ποταμάκι
 • Πογωνιά
 • Βαρκό
 • Παραλία Παλαίρου
 • Άγιος Δημήτριος
 • Άγιος Ιωάννης

Δραστηριότητες

Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα νησιά Λευκάδα, Κάλαμος, Μεγανήσι και η γεωγραφική δομή της περιοχής καλύπτει τις απαιτήσεις των επισκεπτών που επιθυμούν απόδραση σε βουνό ή θάλασσα.

Δίπλα από την Πάλαιρο υψώνεται ο ορεινός όγκος του Σέρεκα (1171μ.), ο οποίος αποτελεί έναν από τους τρεις μεγάλους όγκους των Ακαρνανικών όρων, ακόμα υπάρχουν και άλλα μεγάλα και μικρά βουνά. Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζει η παράκτια ζώνη με τις βραχώδεις ακτές προς την πλευρά του Ιονίου η λιμνοθάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα στην Βόνιτσα και στην Λευκάδα, οι αρμυρόβαλτοι και η λίμνη Βουλκαριά.

Η παραδεισένια Πάλαιρος ενδείκνυται για ρομαντικό παραθαλάσιο περίπατο με θέα τα μαγευτικά χρώματα του Ιονίου. Μετά την βόλτα σας μπορείτε να απολαύσετε ένα καφέ σε καφετέριες της περιοχής ή να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα από τις όμορφες ταβέρνες της περιοχής.

Πεζοπορία

Το εξωτερικό τμήμα της Παλαίρου θεωρείται ο παράδεισος για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Αμέτρητα μονοπάτια που περνούν λόφους, βουνά ,εκκλησίες, μνημεία θα κάνουν τις διακοπές σας ξεχωριστές. Οργανωμένες πεζοπορικές αποδράσεις είναι διαθέσιμες.

Σε μέρη όπου η πεζοπορία είναι κάτι συγκλονιστικό και η τεχνολογία αποτελεί προσβολή για τη μνήμη των Κενταύρων της μυθολογίας μας, προτείνουμε κάποιες διαδρομές μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, που όμως δε στερούνται φυσικής ομορφιάς, χιλιόμετρα μακριά από τον τουριστικό καταιγισμό και με τον απαραίτητα εξοπλισμό.

Καταδύσεις

Οι οπαδοί των υποβρύχιων καταδύσεων μπορούν να απευθυνθούν στο diving centre για να θαυμάσουν τον βυθό του Ιονίου. Για όλους όσους επιθυμούν να κάνουν μαθήματα στο κέντρο κατάδυσης θα έχουν στην διάθεση τους όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένους εκπαιδευτές!

Καταδυτικά Σημεία:

Κόλπος Αγίας Παρασκευής
Αυτός ο προστατευμένος, κλειστός κόλπος είναι μια ιδανική τοποθεσία για αρχάριους. Η κατάδυση αρχίζει στα ρηχά και στη συνέχεια, μετά από λίγο κολύμπι, βρίσκεστε σε ένα περιβόλι σφουγγαριών που σφύζει από ψάρια, ασπόνδυλα και φύκια.

Αδελφονήσια
Αρέσουν πολύ στους εκπαιδευτές μας οι καταδύσεις σ’ αυτή τη μικρή ομάδα νησιών. Επειδή είναι περιοχή που απαγορεύεται η αλιεία, η μάζα του πληθυσμού των ψαριών είναι εντυπωσιακή.

Άγιος Ιωάννης Πογωνιάς
Με ονομασία που οφείλεται στην παλιά ελληνική εκκλησία που βρίσκεται στον κόλπο, η τοποθεσία αυτή είναι ιδανική για αρχάριους που χρειάζονται προστατευόμενες συνθήκες και ρηχά νερά για την πρακτική τους εξάσκηση.

Άγιος Νικόλαος
Για τον δύτη που έχει κάποια εμπειρία και θέλει να πάει λίγο πιο βαθιά, το νησί του Άγιου Νικολάου προσφέρει την καλύτερη τοιχο-κατάδυση στον κόλπο. Η κατακόρυφη επιφάνεια του βράχου ξεκινά από τα 5 μέτρα περίπου και βυθίζεται στα 20 μέτρα, με αμέτρητες γωνιές και σχισμές σε όλη την επιφάνεια που αποτελούν ιδανικές φωλιές όλων των ειδών θαλάσσιας ζωής.

Πυργίσκος
Αόρατη από την επιφάνεια, μια κορυφή υψώνεται από τα βάθη του Ιονίου και φτάνει μέχρι και 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Το υποθαλάσσιο ύψωμα σφύζει από υδρόβια ζωή που συμπεριλαμβάνει μεγάλα κοπάδια από ψάρια διαφόρων ειδών, μπαρμπούνια και σφυρίδες.

Σπηλιά Λευκάδος
Αυτή η συναρπαστική τοποθεσία κατάδυσης ξεκινάει με μια τοίχο-κατάδυση περίπου 30 μέτρα βάθος, όπου θα δείτε μια σπηλιά πριν ξεκινήσετε μια ανοδική πορεία σε έναν μακρύ διάδρομο.Και αυτή η κατάδυση μπορεί να γίνει ως Κατάδυση Περιπέτειας στο πλαίσιο του προγράμματος Advanced Open Water Diver της PADI.

Θαλάσσια σπορ/ιστοπλοΐα

Η Πάλαιρος θεωρείται ένα ιδανικό μέρος για άτομα που θέλουν να “δαμάσουν” τη θάλασσα του Ιονίου, σερφίστες, από αρχάριους έως έμπειρους. Ένας μοναδικός συνδυασμός δυνατού αέρα με χαμηλό κυματισμό θα σας επιτρέψει να ξεδιπλώσετε τις τεχνικές σας.

Εξαιτίας του κλίματος, την ομορφιά του τοπίου, τα κρυστάλλινα και ήρεμα νερά τον άνεμο αποτελεί σίγουρα το ιδανικό μέρος για τους λιγότερο έμπειρους που θέλουν να αφοσιωθούν σε αυτή την δραστηριότητα.

Αρχαία Πάλαιρος

Στο δυτικό άκρο της Ακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα, πάνω στο βραχώδες ύψωμα με την ονομασία «Κεχροπούλα» (υψόμετρο 272 μ.), πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό (πρώην Ζαβέρδα) και σε απόσταση 15 χλμ. περίπου ΝΔ από τη Βόνιτσα, διατηρούνται τα ερείπια της αρχαίας Παλαίρου.

Ο οχυρωματικός της περίβολος, συνολικού μήκους 2 περίπου χλμ., αποτελεί ένα από τα εκπληκτικότερα δείγματα της Ακαρνανικής οχυρωματικής τέχνης και διατηρείται ακόμα όρθιος σε όλο το μεγαλείο του.

H ταύτιση της πόλης, με βάση τις αναφορές του Στράβωνα, με την αρχαία Πάλαιρο, βρίσκει σήμερα σύμφωνους όλους τους μελετητές, ενώ έχει τεκμηριωθεί και με επιγραφικές μαρτυρίες.

Η τοποθεσία δεσπόζει στη γύρω πεδιάδα, με τη μεγάλη λίμνη της Βουλκαριάς στα ΒΔ της (το αρχαίο Μυρτούντιον σύμφωνα με τον Στράβωνα), γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία της ως στρατηγικού σημείου κατά την αρχαιότητα, καθώς βρισκόταν κοντά στις γνωστές Κορινθιακές αποικίες της Λευκάδας, του Σολλίου και του Ανακτορίου.

Διαμονή

Το Thalassa Hotel & Spa στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί μία σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα δίπλα στη θάλασσα, προσφέροντάς σας φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών, καθώς και μία αξέχαστη εμπειρία χαλάρωσης, ηρεμίας και ευεξίας χάρη στην πισίνα και το μοναδικό του spa.

  Για ενημέρωση διαθεσιμότητας παρακαλούμε αναφέρετε: αριθμό ενηλίκων, αριθμό & ηλικίες παιδιών, ημερομηνίες ταξιδιού

  Σημείωση :Τα πεδία με το (*) είναι υποχρεωτικά

  Πηγή

  espa2 banner Μετάβαση στο περιεχόμενο