Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Βενετιά, την βασίλισσα της Αδριατικής

Χιλιάδες άρθρα έχουν γραφτεί για την Βενετία, και σίγουρα θα γραφτούν και άλλα πολλά για την ομορφιά αυτής της πόλης, πάρτε παράδειγμα εμάς τώρα. Η Βενετία βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ιταλίας, είναι χτισμένη πάνω σε 118 νησάκια. Ολόκληρη η πόλη είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο ρομαντικές πόλεις του κόσμου, με τις γόνδολες να σας ταξιδεύουν στα κανάλια και να πραγματοποιούν τα όνειρα σας, κι όλα αυτά συνδυασμένα με την καταπληκτική αρχιτεκτονική. Υπάρχει φήμη πως η λέξη Venetia προέρχεται από το λατινικό Veni Etiam, που σημαίνει έλα ξανά και ξανά.

Όσες φορές και να επισκεφτεί κανείς τη Βενετία, η πλατεία του Αγίου Μάκρου αποτελεί πρώτη επιλογή, καθώς χαρακτηρίζεται ως ένα από το πιο εμβληματικό σημείο της Ευρώπης. Η πλατεία του Σαν Μάρκο χτίστηκε τον 9ο αιώνα και έγινε πλακόστρωτη το 1227. Είναι η κύρια πλατεία της Βενετίας και στην Ιταλία είναι γνωστή απλά ως «Η πλατεία». Πάνω στην πλατεία θα συναντήσετε τα πιο διάσημα αξιοθέατα, όπως τη περίφημη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Εκεί θα δείτε ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της ιταλοβυζαντινής αρχιτεκτονικής. Αξίζει να επισκεφτείτε τον ναό, που αποτελείτε από μαγευτικές εικόνες και τοιχογραφίες.

Στο νοτιότερο τμήμα της πλατείας του Αγίου Μάρκου θα δείτε το Παλάτι των Δόγηδων, είναι ένα παλάτι Γοτθικής αρχιτεκτονικής, γνωστό και ως Palazzo Ducale, λαμπρό σύμβολο της Βενετίας και σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης. Στο πίσω μέρος διαθέτει τη διάσημη Γέφυρα των Αναστεναγμών, που συνδέει το παλάτι με τη φυλακή.

Το καμπαναρίο

Το Καμπαναριό του Αγίου Μάρκου είναι το καμπαναριό της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Το τρέχον καμπαναριό είναι μια ανακατασκευή που ολοκληρώθηκε το 1912, με τον ιστορικό πύργο να καταρρέει το 1902. Σας συμβουλεύουμε να ανεβείτε στο πύργο του καμπαναριού, και να απολαύσετε πανοραμικά την μαγευτική θέα της Βενετίας, και την απέραντη ομορφιά γύρω από το Μεγάλο Κανάλι. Είναι χαρακτηριστική η πράσινη στέγη που μοιάζει να φτάνει στον ουρανό καθώς και ο χρυσός άγγελος στην κορυφή.

Τιπ: Φροντίστε να έχετε οργανώσει από πριν την επίσκεψη σας διαδικτυακά, για να αποφύγετε την ταλαιπωρία στις ατελείωτες ουρές που θα συναντήσετε.

Επόμενη στάση, η Γέφυρα Ριάλτο, που συναντάται στο Μεγάλο κανάλι. Ενώνει τις περιοχές του Σαν Πόλο και Σαν Μάρκο, και είναι μάλλον η πιο δημοφιλής γέφυρα της πόλης, καθώς πλημμυρίζει από τουρίστες. Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες της εποχής συμπεριλαμβανομένου και του Μιχαήλ Άγγελου ήταν υποψήφιοι για το σχεδιασμό της γέφυρας αλλά τελικά η τιμή έγινε στον Antony Da Ponte που το όνομα του στην κυριολεξία μεταφράζεται ο Αντώνιος της Γέφυρας. Η γέφυρα Ριάλτο θα λέγαμε πως περικλείει όλη την ομορφιά και την μαγεία της Βενετίας.

Σίγουρα ανάμεσα στις επιλογές σας θα πρέπει να είναι και η Βασιλική της Santa Maria della Salute (Βασιλική της Αγίας Μαρίας της Υγείας), είναι ένας μπαρόκ ναός που βρίσκεται στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας. Χτίστηκε το 1630(ολοκληρώθηκε το 1687) ως ευχαριστήριο δώρο για την απαλλαγή της πόλης από την πανώλη. Το εντυπωσιακό εξωτερικό με τους τρούλους, τα αγάλματα και τα πλατιά σκαλοπάτια της δεν φαίνεται να ταιριάζουν με το σχεδόν “λιτό” εσωτερικό της που αποτελείται από έναν θόλο και έναν οκταγωνικό κεντρικό εσωτερικό χώρο, στρωμένο με μαύρα και άσπρα πλακάκια, που περιλαμβάνει έξι παρεκκλήσια.

Murano-Burano: τα πολύχρωμα νησιά της Βενετίας

Η αλήθεια είναι πως στη Βενετία θα βρείτε ποικιλία από όμορφα μέρη, έτσι είναι και τα διαμάντια-νησιά. Σας προτείνουμε να κάνετε μια ολοήμερη εκδρομή, με τη βαπορέττα από το λιμάνι της Βενετίας. Αρχικά το Murano, είναι μία συστάδα νησίδων που χωρίζονται από στενά κανάλια και συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες. Σε μια γρήγορη βόλτα θα αντιληφθείτε πως πρόκειται για μια «μικρογραφία» της Βενετίας. Το νησί είναι ευρέως γνωστό για την υαλουργία του και τις λάμπες με τα ιδιαίτερα κομψοτεχνήματα. Στη συνέχεια της εκδρομή σας, το Burano. Ένα νησί έκπληξη, βγαλμένο από παραμύθι. Όλα τα σπιτάκια είναι πολύχρωμα, βαμμένα το καθένα σε έντονα χρώματα, κάνοντας τα να μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής. Ο οικισμός είναι μικρός και μπορείτε να το γυρίσετε και με τα πόδια.

Για τους πιο «ψαγμένους»

Θα μπορούσατε στο πρόγραμμα περιηγήσεων να συμπεριλάβετε και την επίσκεψη σας (εφόσον συμπίπτει) στην Μπιενάλε της Βενετίας (Biennale di Venezia – Venice Biennale), είναι μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και μια από τις παλαιότερες αφού έχει ιδρυθεί το 1893. Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Βενετία της Ιταλίας, παράλληλα με την Documenta, και είναι η μία από τις δύο μεγάλες εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη.

Και αν εσείς που μας διαβάζετε είστε καλλιτέχνες, σας ενημερώνουμε πως υπάρχει ανοικτή πρόταση ενδιαφέροντος σε επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, τεχνοκριτικούς και θεωρητικούς τέχνης με εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων από κοινού με καλλιτέχνες, αλλά και σε καλλιτέχνες από κοινού με τους προαναφερθέντες. Θα πραγματοποιηθεί από 20 Απριλίου έως 24 Νοεμβρίου 2024.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων είναι η 31η Μαΐου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00.

Η ήσυχη πλευρά της Βενετίας

Το Καναρέτζιο είναι το βορινότερο από τα έξι “Σεστιέρι” ή “ιστορικές επαρχίες” στις οποίες έχει διαιρεθεί η Βενετία. Το Cannaregio πρόκειται για τη περιοχή όπου ζούνε περισσότερο οι ντόπιοι. Σας προτρέπουμε, να περπατήσετε στα σοκάκια και να ανακαλύψετε ένα μέρος σχεδόν ξεχασμένο στο χρόνο. Θα έχετε την ευκαιρία να μυρίσετε την αυθεντική Βενετία, να δείτε την καθημερινότητα των Βενετσιάνων και τις ήσυχες γειτονίες.

Κοκτέιλ με άρωμα Βενετίας

Μα θα ταξιδέψετε στη Βενετία, χωρίς να δοκιμάσετε το μυθικό κοκτέιλ Bellini; Θεωρείται ένα από τα 20 κοκτέιλ που πρέπει κάποιος να πιει οπωσδήποτε. Το κοκτέιλ Bellini, το εφηύρε ο Τζιουζέπε Τσιπριάνι, o ιδρυτής του Harry’s Bar, στη δεκαετία του ’30. Με τα χρόνια, δημιουργήθηκαν πολλές παραλλαγές της αρχικής συνταγής που χάλασαν τη γεύση του μοναδικού αυτού κοκτέιλ, αφού πολλοί πρόσθεταν έτοιμο χυμό ροδάκινου. Το μυστικό ενός πετυχημένου κοκτέιλ Bellini είναι η εξής αναλογία: 1 μέρος πολτού ροδάκινου προς 3 μέρη αφρώδους οίνου.

Τέλος, επειδή το αγαπάμε και στην Ελλάδα, δεν μπορείτε από το να το απολαύσετε και στην Βενετία, το Select Aperitivo, όπου είναι γνωστό ως η αληθινή εικόνα του βενετσιάνικου απεριτίφ. Aperitivo σημαίνει “να ανοίξω”, φυσικά εννοώντας την όρεξη. Είναι μια συνήθεια – σχεδόν ιεροτελεστία για τους Ιταλούς. Ξεχωρίζει για το χρώμα του και τα 30 βότανα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Προϋπόθεση για να απολαύσετε το aperitivo είναι η καλή διάθεση!!

Ελάτε μαζί μας στο πρόγραμμα Πανόραμα Ιταλίας – Αναχώρηση Μ. Εβδομάδας: 14-20 Απριλίου!!


espa2 banner
Μετάβαση στο περιεχόμενο