Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη: παραδόσεις, ήθη και έθιμα

Κατά τις Πασχαλινές ημέρες, όλες οι εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης –από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μέχρι εκείνες στις πιο μακρινές γειτονιές– ιερουργούν. Oι 83 εκκλησίες και τα έθιμα του Πάσχα ζωντανεύουν αυτές τις ημέρες.

Πάσχα στη Κωνσταντινούπολη, στα γαλάζια νερά του Βοσπόρου, σε μία πόλη όνειρο. Πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι από το Πάσχα στην Ελλάδα; 

Την Μ. Δευτέρα τα νοικοκυριά αρχίζουν τις προετοιμασίες για το Πάσχα. Τα πρωινά καθαρίζουν και κάθε απόγευμα, όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, πηγαίνουν στην εκκλησία.

Την Μ. Τρίτη η καλλίφωνη χορωδία του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου ψάλλει το Τροπάριο της Κασσιανής.

Τη Μεγάλη Πέμπτη κατά παράδοση οι γυναίκες μαγειρεύουν φακές και βάφουν τα κόκκινα αυγά. Τα παιδιά μεταλαμβάνουν και πηγαίνουν στην εκκλησία για τη Σταύρωση, κρατώντας ένα μικρό στεφανάκι για τον Εσταυρωμένο Ιησού.

Τη Μεγάλη Παρασκευή ολοκληρώνεται η περίοδος της νηστείας, ενώ συνήθως πραγματοποιείται επίσκεψη στα νεκροταφεία των περιοχών της πόλης. Πολλοί ακολουθούν την παράδοση των επτά προσκυνημάτων, προσκυνώντας τον Επιτάφιο σε επτά διαφορετικές εκκλησίες.

Ο Επιτάφιος στην Πρίγκηπο

Χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο συγκινητικές και μυσταγωγικές στιγμές του Πολίτικου Πάσχα. Η Παναγία της Πριγκήπου είναι η μοναδική εκκλησία στην περιοχή που πραγματοποιεί περίπατο στους δρόμους. Αυτή η παράδοση αναβίωσε για πρώτη φορά το 2004. Η διαδικασία ξεκινά πολύ νωρίς, λίγο μετά τις πέντε το πρωί, με τον Επιτάφιο να βγαίνει περίπου στις 18:30 το απόγευμα.

Η Ανάσταση

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί ο Δεσπότης ευλογά με τις Δάφνες στην Αγία Τριάδα στο Ταξίμ. Σας συμβουλεύουμε να παρακολουθήσετε το συγκεκριμένο έθιμο καθώς χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρέπεια και ξεχωρίζει για τον τρόπο που τελείται. Η Ανάσταση εκτυλίσσεται με τον τρόπο που γνωρίζουμε και στην Ελλάδα, με μια σημαντική διαφορά ότι εδώ δεν υπάρχουν πυροτεχνήματα, οπότε διατηρεί έναν ιδιαίτερα κατανυκτικό χαρακτήρα. Η Αναστάσιμη ακολουθία γεμίζει κάθε χρόνο τις εκκλησίες του Νεοχωρίου, όπου θα δείτε πολλούς πιστούς να προσέρχονται με την λαμπάδα τους.

Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα στις 10.00 το πρωί, το Πατριαρχείο κρατά ένα έθιμο που είναι μάλλον βυζαντινό. Στην επίσημη σάλα του κτηρίου, στον δεύτερο όροφο, οι διάκονοι ντύνουν τον Πατριάρχη με όλα τα χρυσοποίκιλτα άμφια που αρμόζουν στην Πασχαλινή ακολουθία, ενώ την ίδια στιγμή οι χοροί ψάλλουν βυζαντινούς ύμνους. Στη συνέχεια, όλοι οι πιστοί κατευθύνονται στον ναό με σειρά, με τον Πατριάρχη να είναι ο τελευταίος που εισέρχεται. Ακολούθως, συμμετέχουν στη λειτουργία της ημέρας ενώ διαβάζουν το Ευαγγέλιο σε 12 διαφορετικές γλώσσες. Οι ντόπιο συνήθως συγκεντρώνονται σε εκκλησίες και διοργανώνουν πασχαλινά τραπέζια με τα παραδοσιακά εδέσματα.

Τυχεροί όσοι βρεθούν αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη…

Το Signature Travel διοργανώνει μια μοναδική εκδρομή για Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να σας χαρίσει μοναδικές εμπειρίες γεμάτες συγκίνηση, παράδοση και ιστορία.

Δείτε το πρόγραμμα για την Κωνσταντινούπολη εδώ

Κάντε μας follow στο Instagram και στο Facebook.

espa2 banner Μετάβαση στο περιεχόμενο