Πάσχα με το Signature Travel στις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας

Πάσχα στην Ελλάδα σημαίνει επιστροφή στις ρίζες μας. Για τον λαό μας το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, και σε κάθε γωνία της χώρας οι πιστοί το υποδέχονται με συγκίνηση και ανυπομονησία. Μέχρι και σήμερα τα περισσότερα έθιμα που αναβιώνουν, παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και γιορτάζονται με ξεχωριστό τρόπο. Το Signature Travel ταξιδεύει στους δημοφιλέστερους πασχαλινούς προορισμούς και σας θέλει παρέα. Έρχεστε;

Κέρκυρα

Το νησί της Κέρκυρας είναι συνυφασμένο με το Πάσχα. Μια κοινωνία που εξάγει τον πολιτισμό και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί μοναδική εμπειρία. Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η Φιλαρμονική του Δήμου συντροφεύει συνεχώς την πόλη. Το έθιμο Μπότηδες είναι το πιο εκκεντρικό έθιμο, από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου όλη η πόλη κατακλύζεται με κόσμο. Στις 11 το πρωί οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και σημάνουν τη πρώτη Ανάσταση, αφού τελειώσει και η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, πήλινα δοχεία με κόκκινες κορδέλες και γεμάτα νερό οι «μπότηδες» εκτοξεύονται με δύναμη από τα στολισμένα μπαλκόνια. Την Κυριακή του Πάσχα, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως. Μην παραλείψετε να πάρετε και ένα κομμάτι από σπασμένη στάμνα για καλή τύχη, όπως λένε και οι ντόπιοι.

Ζάκυνθος

Το Πάσχα στη Ζάκυνθο έχει το δικό του χρώμα και άρωμα, καθώς διατηρεί πανάρχαια έθιμα και θρησκευτικές παραδόσεις. Όλα ξεκινούν το Σάββατο του Λαζάρου, στις 11 το πρωί όταν οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπήσουν πανηγυρικά, τότε κρεμούν το “βαγί” σ’ όλα τα καμπαναριά της πόλης. Το βαγί στη Ζάκυνθο δεν είναι η γνωστή δάφνη που μοιράζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτή τη μέρα, αλλά τα φρέσκα κιτρινωπά φύλλα του φοίνικα. Το Μεγάλο Σάββατο πραγματοποιείται η λειτουργία και λαμβάνει χώρα το γνωστό τοπικό έθιμο, «η Γκλόρια». Μόλις ο ιερέας σηκώσει την Γκλόρια, δηλαδή την Πρώτη Ανάσταση, όλοι οι παρευρισκόμενοι ξεκινούν να χτυπούν σκεύη και καθίσματα. Τότε, οι καμπάνες ξεκινούν να χτυπούν και πάλι, αυτή τη φορά χαρμόσυνα, ενώ τα παιδιά δαγκώνουν το κλειδί της εξώπορτας, «για να είναι γερά».

Λεωνίδιο

Αξίζει μια φορά να ζήσετε στο Λεωνίδιο Αρκαδίας την κατανυκτική βραδιά της Ανάστασης και το φαντασμαγορικό έθιμο των αερόστατων. Πολύχρωμα αερόστατα (περίπου 1.000) ελευθερώνονται στον ουρανό και πετάνε για τουλάχιστον 30′, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο θέαμα. Το συγκεκριμένο έθιμο έχει αναγάγει το Λεωνίδιο σε έναν από τους πιο σπουδαίους πασχαλινούς προορισμούς της Ελλάδας,  και δηλώνει την Ανάσταση της ψυχής και τον εξορκισμό κάθε κακού.

Μονεμβασία

Το Πάσχα στην καρδία της άνοιξης- είναι μάλλον η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε την Μονεμβασία, καθώς χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «στολίδι της λακωνικής ακτής». Στη Μονεμβασιά γίνεται μία από τις ωραιότερες περιφορές του Επιταφίου στην Ελλάδα, με τους πιστούς να ακολουθούν κρατώντας λευκά κεριά και ψέλνοντας, αυτή την μέρα οι ψαλμωδίες αντηχούν στο βράχο της Μονεμβασιάς. Το Μεγάλο Σάββατο, όλα οδηγούν στη πλατεία με το κανόνι, όπου λαμβάνει χώρα η τελετή της Ανάστασης. Στη Μονεμβασιά τιμάται ακόμα το πασχαλινό έθιμο του «Καψίματος του Ιούδα», όπου ντόπιοι μαζεύονται και καίνε τον Ιούδα, φτιαγμένο από ξύλο και άχυρα.

Λευκάδα

Το Πάσχα γιορτάζεται τόσο την Κυριακή όσο και την Δευτέρα στο «στεριανό νησί» της Επτανήσου.  Χωρίς την πολυκοσμία και τη βουή του καλοκαιριού, η Λευκάδα ξανασυστήνεται την περίοδο του Πάσχα και δείχνει ένα άλλο πρόσωπο τόσο στους επισκέπτες, όσο και στους ντόπιους. Το νησί χαρακτηρίζεται από μια ανεμελιά και ηρεμία. Αποκορύφωμα της μυστηριακής εμπειρίας της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι η περιφορά των Επιταφίων στην κεντρική αγορά της Λευκάδας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, συνοδευόμενοι από τη Φιλαρμονική, που παίζει τον «Άμλετ», ένα ευλαβές πένθιμο εμβατήριο. Το Μεγάλο Σάββατο  το πρωί στη Λευκάδα γίνεται η πρώτη Ανάσταση και μόλις ηχήσει η καμπάνα, οι ντόπιοι ρίχνουν πήλινα δοχεία για να ξορκίσουν το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το φετινό Πάσχα μένουμε Ελλάδα, είτε σε βουνό είτε σε θάλασσα με το Signature Travel θα βρείτε τον κατάλληλο προορισμό!

espa2 banner Μετάβαση στο περιεχόμενο